Wat is het verschil tussen woonoppervlakte en perceeloppervlakte

Regelmatig krijgen wij de vraag wat het verschil is tussen het woonoppervlakte en perceeloppervlakte. Hieronder volgt een uitleg.

Woonoppervlakte
De woonoppervlakte is het opgetelde aantal vierkante meters van de kamers die een woonbestemming hebben. Denk hierbij aan: woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer en zolderkamers waar redelijkerwijs iemand kan staan.

Inloopkasten, vlieringen, aangebouwde schuren of zolders die lager zijn dan 1.5 meter tellen hier niet mee. Ook een kelder zonder raam mag niet meegeteld worden.

De metingen van vertrekken met deze woonfunctie zijn van muur tot muur. Voor het berekenen van de woonoppervlakte moet de makelaar rekenen volgens NEN-normen Voor meer informatie over deze norm: https://www.nen.nl/NEN-Shop/Norm/NEN-25802007-nl.htm)

Deze netto oppervlakte moet de makelaar op funda vermelden.

Perceeloppervlakte

De perceeloppervlakte is het gehele stuk grond, waar de woning op staat. Dit kan geheel bebouwd zijn, of bebouwd met tuin of kale grond. De vierkante meters worden overgenomen van het Kadaster. Zie hiervoor https://bagviewer.kadaster.nl

Bij appartementen wordt de perceeloppervlakte niet genoemd op funda. De koper van de woning is meestal alleen gedeeltelijk eigenaar van de grond waar het appartement op staat of is alleen eigenaar van het appartementsrecht.

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0

Bekijk alle artikelen

Mogelijk gemaakt door Zendesk