Energielabel op funda

Een energielabel is per 1 januari 2015 verplicht bij verkoop, verhuur en eigendomsoverdracht van woningen. De Rijksoverheid maakt onderscheid tussen een voorlopig en een definitief energielabel.

Voorlopig energielabel, verstrekt door de Rijksoverheid
Een voorlopig energielabel is een inschatting op basis van reeds bekende gegevens van de woning in het Kadaster, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Funda toont automatisch het voorlopige energielabel bij woningen, zoals door de Rijksoverheid bij de introductie van de labels is verstrekt aan woningeigenaren. Je kunt het energielabel van een woning opzoeken op energielabel.nl

Definitief energielabel, aangevraagd door de woningeigenaar
Een woningeigenaar vraagt een definitief energielabel aan door (met DigiD) in te loggen op www.energielabelvoorwoningen.nl Op deze site controleer en wijzig je diverse kenmerken van de woning. Hierbij vraagt de site (mogelijk) om bewijsstukken als foto’s en facturen digitaal aan te leveren. Een definitief energielabel is pas geregistreerd nadat een erkend deskundige de bewijsstukken heeft gecontroleerd en goedgekeurd.

Nadat het label is vastgesteld kan de verkopend makelaar het voorlopige label op funda wijzigen in
een definitief label.

Labelklassen, van meest naar minst energiezuinig
De energielabels lopen van A (meest energiezuinig) tot en met G (minst energiezuinig). Een voorlopig energielabel is op funda te herkennen aan een grijstint. Een definitief label is gekleurd, waarbij groen staat voor meest energiezuinig en rood voor minst energiezuinig. Een woning met een groen energielabel (A t/m C) betekent warmer en comfortabeler wonen. En vaak ook goedkoper wonen, vanwege lagere stookkosten.

Daarnaast toont funda, indien beschikbaar, een Energie-Indexcijfer bij een definitief label. Dit cijfer is gebaseerd op ongeveer 150 kenmerken van de woning, die zijn gecontroleerd door een erkend energie-adviseur tijdens een bezoek aan de woning. Hoe lager het getal, hoe beter de energiezuinigheid van de woning.

Hoe vind ik het voorlopige en definitieve energielabel op funda?
Op de pagina van een woning wordt het definitief energielabel getoond, in de vorm van een label in kleur.

Op de resultatenpagina is een zoekfilter aanwezig voor het energielabel (definitief en EPA-label):

• maak een zoekopdracht aan op de (mobiele) site of de app

• via de optie 'filters' (onder de witte zoekbalk) krijg je meer selectiecriteria. Deze criteria zijn op een laptop standaard zichtbaar. In de app scroll je in het zoekscherm naar onderen voor alle zoekfilters

• op de site is het filter 'energielabel' het vijfde filter van onderen, op de app is dit het zesde filter van onderen

• kies één of meerdere labels

• de site laadt nu een aangepast resultaat. Klik buiten het filterveld of op het kruisje om de resultaten te bekijken. Op de app zie je de resultaten via het 'terug' icoontje en kan je de resultaten opvragen via de blauwe knop (onderaan het zoekscherm)

Alle nuttige links:

Opzoeken huidig label
Het energielabel van een woning vind je op energielabel.nl

Aanvragen definitief label
 Als eigenaar registreer je het definitieve energielabel op www.energielabelvoorwoningen.nl. Via een aantal stappen doorloop je de aanvraag in voor het defintieve label. Hierbij vraagt de site (mogelijk) om bewijsstukken als foto’s en facturen digitaal aan te leveren.

Energie-Index
Op de website van de Rijksoverheid kun je meer lezen over het verschil tussen het definitieve energielabel en de energie-index.

Uitzonderingen:
Het energielabel is niet verplicht voor alle type woningen. In de volgende PDF zie je de uitzonderingen.