Energielabel op funda

Een energielabel is per 1 januari 2015 verplicht bij verkoop, verhuur en eigendomsoverdracht van woningen. De Rijksoverheid maakt onderscheid tussen een voorlopig en een definitief energielabel.

Voorlopig energielabel, verstrekt door de Rijksoverheid
Een voorlopig energielabel is een inschatting op basis van reeds bekende gegevens van de woning in het Kadaster, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Funda toont automatisch het voorlopige energielabel bij woningen, zoals door de Rijksoverheid is verstrekt aan woningeigenaren. Je kunt het energielabel van een woning ook opzoeken op www.zoekuwenergielabel.nl

Definitief energielabel, aangevraagd door de woningeigenaar
Een woningeigenaar verkrijgt een definitief energielabel door (met DigiD) in te loggen op www.energielabelvoorwoningen.nl en daar vervolgens diverse kenmerken van de woning te controleren of aan te passen. De woningeigenaar dient daarvoor bewijsstukken als foto’s en facturen digitaal aan te leveren. Een definitief energielabel wordt pas geregistreerd nadat een erkend deskundige de bewijsstukken heeft gecontroleerd en goedgekeurd.

Hierna kan de verkopend makelaar het voorlopige label op funda wijzigen in een definitief label.

Labelklassen, van meest naar minst energiezuinig
De energielabels lopen van A (meest energiezuinig) t/m G (minst energiezuinig). Een voorlopig energielabel is op funda te herkennen aan een grijstint. Een definitief label is gekleurd, waarbij groen staat voor meest energiezuinig en rood voor minst energiezuinig. Een woning met een groen energielabel (A t/m C) betekent warmer en comfortabeler wonen. En vaak ook goedkoper wonen, vanwege lagere stookkosten.

Daarnaast toont funda, indien beschikbaar, een Energie-Indexcijfer bij een definitief label. Dit cijfer is gebaseerd op ongeveer 150 kenmerken van de woning, die zijn gecontroleerd door een erkend energie-adviseur tijdens een bezoek aan de woning. Hoe lager het getal, hoe beter de energiezuinigheid van de woning.

Energielabel op funda, waar vind je het voorlopige en definitieve energielabel op funda?
Op de overzichtspagina van een woning wordt het definitief energielabel getoond, in de vorm van een label in kleur. Op het ‘Kenmerken’ tabblad van een woning wordt het voorlopige óf - indien beschikbaar - het definitieve energielabel getoond.

Op de resultatenpagina is een zoekfilter aanwezig voor het energielabel (definitief en EPA-label).

Meer informatie
Checken energielabel:
Je kunt het energielabel van een woning opzoeken op www.zoekuwenergielabel.nl.

Aanvragen definitief label:
Je kunt zelf het definitieve energielabel online aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl. Aan de hand van een aantal stappen word je begeleid bij de aanvraag. Hierbij dien je ook bewijsstukken als foto’s en facturen digitaal aan te leveren.

Energie-Index:
Op de website van de Rijksoverheid kun je meer lezen over het verschil tussen het definitieve energielabel en de energie-index.

Uitzonderingen:
Het energielabel is niet verplicht voor alle type woningen. Op de website van het RVO kun je de uitzonderingen vinden. Specifiek in het volgende PDF. 

 

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 100 van 151

Bekijk alle artikelen

Mogelijk gemaakt door Zendesk