Leegstandswet: Waarom staat er een verhuurde woning in de verkoop?

Een vraag die we vaak horen is waarom een reeds verhuurde woning te koop staat op funda. Welnu, dat is, op basis van de leegstandswet, om de eigenaar een handje te helpen.

Het kan zo maar zijn dat je tijdens het snuffelen op funda op een woning stuit die verhuurd is, maar óók te koop staat. Op basis van de leegstandswet mag dat. De wet in het kort: eigenaren met een moeilijk verkoopbaar huis mogen hun leegstaand pand verhuren om bijvoorbeeld dubbele lasten te voorkomen of om het pand in bewoonde staat aan potentiële kopers te laten zien. Dat verhuren mag niet zomaar, er zijn een aantal regels opgesteld. Zo stellen bijvoorbeeld instanties, denk aan de gemeente en hypotheekverstrekker, vaak de eis dat de woning zichtbaar te koop moet staan. Dat kan uiteraard met een bord in de tuin, maar ook, of vooral, met een advertentie op funda. 

Overeenkomst

Als potentiele koper kun je het huis gewoon bezichtigen. Sterker nog: een huurder moet aan bezichtigingen meewerken. Vaak is dit opgenomen in de huurovereenkomst zodat daar geen onduidelijkheden over ontstaan. In die overeenkomst staat onder meer ook dat de huurder minimaal 6 maanden kan blijven zitten (zonder huurbescherming voor de huurder overigens). En wat de opzegtermijn is bij verkoop van het pand.

Geïnteresseerd?

Wat nou als je geïnteresseerd bent in een woning die verhuurd is? Of een bod wil uitbrengen? Of wil kopen? Dat kan natuurlijk allemaal. Wat vooral belangrijk is, is dat je je goed laat informeren door de verkopende partij over de datum van aanvaarding. Dan weet je precies vanaf wanneer het pand beschikbaar is en, mocht de koop slagen, wanneer jij er dus je bed kunt neerzetten.

Meer weten over de leegstandswet? Lees het artikel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten: https://vng.nl/files/vng/20131216-factsheet-tijdelijke-verhuur.pdf

Meer over de Leegstandswet staat op de site van de overheid: http://wetten.overheid.nl/BWBR0003403/2015-07-01

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 7 van 9

Bekijk alle artikelen