Op ruimtelijkeplannen.nl controleer je de bestemming van een pand:
- Klik op de homepage op ‘Plannen zoeken’, vul het adres in en bekijk de plannen onder ‘Gemeente’.
- Selecteer aan de linkerkant het meest recente bestemmingsplan. Een bestemmingsplan is definitief wanneer er ‘onherroepelijk’ bij staat. De knop ‘Open keuzehulp’ geeft je een advies over het te kiezen plan.
- Bekijk de ingekleurde kaart en de bestemming aan de rechterkant.
- Klik aan de rechterkant op de bestemming*. Je opent daarmee het bestemmingsplan.
- Bekijk in het bestemmingsplan de bestemmingsomschrijving en de gebruiksregels. Bij recreatiepanden kan verwezen worden naar een bijlage met gedoogbeschikkingen.
*Soms zie je op ruimtelijke plannen geen bestemming aan de rechterkant. Kies in dat geval voor ‘Documenten’ en bekijk deze. Als je helemaal geen resultaten krijgt kun je het beste de site van de gemeente te bezoeken.
Gedoogbeschikkingen bij recreatiepanden
Een gedoogbeschikking kan betekenen dat je in een recreatiewoning permanent mag wonen. Dit is afhankelijk van het type beschikking:
- Een persoongebonden gedoogbeschikking
- Een objectgebonden gedoogbeschikking
Een persoonsgebonden gedoogbeschikking is gekoppeld aan één specifieke persoon. Bij een nieuwe eigenaar vervalt de gedoogbeschikking.
Een objectgebonden beschikking is gekoppeld aan het adres. Een nieuwe eigenaar heeft dan dezelfde rechten als de vorige eigenaar.
Actualisering
Een gemeente moet een bestemmingsplan iedere tien jaar actualiseren. Dit is een langlopend proces dat wel een half jaar kan duren, door bijvoorbeeld inspraak en bezwaren van omwonenden en andere belanghebbenden. Is een geactualiseerd bestemmingsplan op ruimtelijke plannen nog in conceptfase? Wees voorzichtig met al te snelle aannames. Neem contact op met de gemeente voor een nadere toelichting.
Recreatiewoningen
Het is belangrijk om de bestemming te controleren. Als je permanent in een recreatiewoning gaat wone, kan dat verstrekkende gevolgen hebben; de gemeente kan handhaven op een verkeerd gebruik. Je krijgt voor een recreatiewoning geen volledige hypotheek en ook geen hypotheekrenteaftrek.
Uitzonderingen
Funda maakt een uitzondering voor objecten met een dubbele bestemming. Heeft het pand zowel een permanente woonbestemming als een recreatieve bestemming? Dan mag het pand op het reguliere gedeelte. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor agrarische- of bedrijfsobjecten met woonruimte of opslagruimtes die je ook hobbymatig kan gebruiken.
Zie je een object dat naar jouw idee op het verkeerde gedeelte van funda staat? Meld het dan via ‘Meld een fout’ aan funda.