Hoe controleer ik de bestemming van een pand op funda?

Funda streeft ernaar om in het woningaanbod panden met een bepaalde bestemming op het juiste gedeelte van de site te tonen. Zo staan doorgaans enkel permanent bewoonbare woningen op het reguliere gedeelte van funda, recreatiewoningen op het onderdeel recreatie. Voor bedrijfsaanbod en landelijk aanbod heeft funda zelfs een aparte site (fundainbusiness.nl)


Onverwachte verrassingen
Als koper is het belangrijk dat je weet welke bestemming op een pand ligt. Daarmee kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Als je bijvoorbeeld permanent gaat wonen in een recreatiewoning, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Buiten dat de gemeente handhavend kan optreden is het verkrijgen van een hypotheek niet altijd mogelijk. Het is dus zeer van belang om de bestemming goed na te gaan.


Onderzoek de bestemming
Niet altijd staat een advertentie op het goede gedeelte. Daarom adviseert funda om de bestemming te onderzoeken bij twijfel. Een goede indicatie is de vraagprijs, een recreatieobject heeft geregeld een veel lagere vraagprijs dan een permanent bewoonbare woning in dezelfde regio van eenzelfde grootte.


Ruimtelijkeplannen.nl
Op ruimtelijkeplannen.nl kan je de bestemming van vrijwel alle objecten in Nederland vinden. Deze plannen zijn gemaakt door de gemeente. Naast een aanduiding van de bestemming op de kaart, kan je vaak ook doorklikken naar het volledige bestemmingsplan. Als het bestemmingsplan of aanduiding in zijn geheel niet aanwezig is, adviseren wij om de site van de gemeente te bezoeken.


Gedoogbeschikkingen
Het lezen van het volledige bestemmingsplan raadt funda sterk aan. Soms kan een uitzondering (gedoogbeschikking) zijn gemaakt voor een specifiek adres, niet altijd blijkt dat immers uit de getoonde kaart op ruimtelijkeplannen.nl. In het bestemmingsplan kan een uitzondering zijn gemaakt voor specifieke adressen.

Gemeentes hanteren over het algemeen twee soorten beschikkingen: 

  • Een persoongebonden gedoogbeschikking

  • Een objectgebonden gedoogbeschikking

 

Een gedoogbeschikking kan bijvoorbeeld zijn: een beschikking van de gemeente om ondanks een recreatieve bestemming toch permanent te kunnen wonen.

Bij een persoonsgebonden gedoogbeschikking is dit gekoppeld aan een specifieke persoon. Bij een nieuwe koper vervalt deze gedoogbeschikking dan.
Een objectgebonden beschikking is gekoppeld aan het adres. Dit betekent dat als het pand een nieuwe eigenaar krijgt, de nieuwe eigenaar dezelfde rechten heeft als de vorige eigenaar.

 

Periodieke actualisering van bestemmingsplannen
De gemeente heeft de plicht om iedere 10 jaar een bestemmingsplan te actualiseren (te herzien). De ervaring leert dat dit langlopende processen staan (tot maximaal 26 weken). Denk bijvoorbeeld aan inspraak en bezwaren van omwonenden en andere belanghebbenden. Is een bestemmingsplan geactualiseerd / nog in conceptfase? Wees voorzicht met al te snelle aannames op basis van die actualisatie. Bestemmingsplannen zijn vaak omgeven door tal van onzekerheden. Bij twijfel, is het advies om contact op te nemen met de gemeente.

 

Dubbelbestemmingen
Funda maakt een uitzondering voor objecten met een dubbele bestemming. Heeft het pand zowel een permanente woonbestemming als een recreatieve bestemming? Dan mag het pand op het reguliere gedeelte. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor agrarische- en bedrijfsobjecten waar ook gewoond mag worden.

Zie je een object dat naar jouw idee onterecht op een bepaald gedeelte van funda staat? Meld het dan via ‘meld een fout aan funda’. Deze optie vind je aan de rechterkant van de advertentie.

 

Bronnen:

Ruimtelijke plannen:
http://www.ruimtelijkeplannen.nl/

Overheid over wonen in een recreatiewoning:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/toerisme-en-recreatie/vraag-en-antwoord/mag-ik-permanent-in-een-recreatiewoning-wonen

 

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 2 van 3

Bekijk alle artikelen