Perceeloppervlaktes op funda

De perceeloppervlakte is de oppervlakte (lengte x breedte) van een of meerdere (Kadastrale) percelen (stuk grond) waar een woning op staat.

Elk perceel in Nederland heeft een unieke kadastrale ID. Zo heeft voor het hoofdkantoor van funda, Piet Heinkade 167 Amsterdam, het bijbehorende perceel “AMSTERDAM N 04234” als ID.  Een vergelijkbare ID van de woning vindt u terug onder het kopje “Kadastrale gegevens” bij de advertentie op funda.

Bij de kadastrale gegevens staat in de meeste gevallen ook een perceelgrootte. Dit is de perceelgrootte die bij het Kadaster geregistreerd staat onder het perceel ID, het Kadaster heeft de percelen zelf opgemeten. In het geval van meerdere kadastrale percelen worden de bijbehorende perceeloppervlaktes opgeteld en wordt een totaal perceeloppervlakte vermeld bij het kenmerk ‘perceeloppervlakte’.

Er zijn situaties denkbaar waar de perceelgrootte groter is dan wat logisch lijkt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de woning een eigen perceel heeft maar ook gebruik gemaakt kan worden van een perceel dat gedeeld wordt (dit wordt ook in een akte van de notaris benoemd). Denk hierbij aan een gemeenschappelijke voorziening, bijvoorbeeld een gang achter het huis. In dat geval ziet u ook bij de advertentie meerdere perceel ID’s staan.

Een andere situatie is wanneer het huidige perceel nog gesplitst moet worden. Een woningcorporatie heeft soms meerdere aangrenzende panden in bezit die allemaal op één perceel staan (soms staat een hele straat op één perceel). Wanneer de woningcorporatie vervolgens een individueel pand uit die serie panden verkoopt, dient het perceel voor de woning opnieuw ingemeten te worden door het Kadaster. De makelaar laat in dat geval de huidige situatie zien, na verkoop zal pas het perceel gesplitst worden.