Wat betekent een perceeloppervlakte op funda?

De perceeloppervlakte is de oppervlakte (lengte x breedte) van een of meerdere (Kadastrale) percelen (stuk grond) waar een woning op staat. Het Kadaster meet alle percelen in Nederland.

Uniek ID

Elk perceel in Nederland heeft een unieke kadastrale ID. Zo heeft het perceel van het hoofdkantoor van funda, Piet Heinkade 167 Amsterdam, het perceel 'AMSTERDAM N 04234' als ID.  Een vergelijkbare ID van de woning vind je terug onder het kopje “Kadastrale gegevens” bij de advertentie op funda.

Perceelgrootte

Bij de kadastrale gegevens staat in de meeste gevallen ook een perceelgrootte. Dit is dus de perceelgrootte die bekend is bij het Kadaster. In het geval van meerdere kadastrale percelen telt fuda de bijbehorende perceeloppervlaktes op en vermelden we een totaal perceeloppervlakte bij het kenmerk ‘gebruiksoppervlakte perceel’.

Bijzondere situaties

Er zijn situaties denkbaar waar de perceelgrootte groter is dan wat logisch lijkt. Dit zie je vaak bij gedeelde percelen. Denk hierbij aan een gemeenschappelijke voorziening, bijvoorbeeld een gang achter het huis of een gedeeld parkeerterrein. In dat geval zie je ook bij de advertentie meerdere perceel ID’s staan, dit perceel ID vind je ook terug in de eigendomsakte van het huis.

Een andere situatie is wanneer het Kadaster huidige perceel nog moet splitsen. Zo heeft een woningcorporatie soms meerdere aangrenzende panden in bezit die allemaal op één perceel staan (soms staat een hele straat op één perceel). Wanneer de woningcorporatie vervolgens een individueel pand uit die serie panden verkoopt, zal het Kadaster de grond uitmeten en een nieuw ID creëren.
De makelaar laat in dat geval de huidige situatie zien, de splitsing is dan pas na verkoop van het pand.