Hoe berekent een makelaar de gebruiksoppervlakte wonen (woonoppervlakte)?

Wanneer je een advertentie op funda bezoekt, vind je het uiteraard belangrijk dat een woning de juiste oppervlakte bevat. De grootte van de woning bepaalt uiteraard voor een groot deel de prijs. Hoe worden deze oppervlaktes nu bepaald? Dit artikel geeft je meer uitleg hierover.

De gebruiksoppervlakte wonen (in de volksmond ook wel woonoppervlakte genoemd) wordt bepaald aan de hand van de meetinstructie, op basis van de NEN 2580 norm. Deze instructie zorgt ervoor dat je kunt uitgaan van betrouwbare vermeldingen van gebruiksoppervlakte wonen op funda. Zo kan je er dan ook van uitgaan dat het huis dat je verkoopt op dezelfde manier wordt ingemeten als je nieuwe woning.

De meetinstructie, gebaseerd op de NEN 2580 norm, is opgesteld door de brancheverenigingen NVM, VBO makelaar, VastgoedPRO, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Waarderingskamer. De (aangesloten makelaars van deze) brancheverenigingen hebben zich gecommitteerd om te meten volgens deze instructie.

Voor makelaars die niet zijn aangesloten bij een van de genoemde brancheverenigingen en adverteren op funda, verwacht funda dat woningen ook gemeten worden via de meetinstructie.

 

De oppervlakte in de BAG / Kadastergegevens

Bij funda zien we dat woningzoekenden ook geregeld de oppervlaktes in de BAG-viewer (Basisadministratie adressen en gebouwen) of WOZ waardeloket opvragen. De BAG-viewer is een online toegankelijk register van het Kadaster waarin ook oppervlaktes vermeld staan. Dit register is rond 2010 geimplementeerd en wordt gevoed door de gemeentes in Nederland. De oppervlaktes in de BAG behoren te voldoen aan de NEN 2580 norm. 

Een heel belangrijk verschil is dat de zogeheten overige inpandige ruimte wél wordt opgeteld bij de oppervlakte in de BAG, maar niet behoort tot de gebruiksoppervlakte wonen volgens de meetinstructie die is opgesteld door de brancheverenigingen. Een voorbeeld van inpandige ruimte is bijvoorbeeld de garage, daar deze bouwkundig enkel geschikt is als bergruimte.

 

Meld een fout

Zie je oppervlaktes die volgens jou niet kloppend zijn? Laat het ons dan weten via de ‘meld-een-fout’ optie onderaan de advertentie van een object op funda! We vinden het fijn als je een toelichting geeft waarom de waarde volgens jou niet kloppend is. Dan kunnen we meer met je melding.

 

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 3 van 4

Bekijk alle artikelen

Mogelijk gemaakt door Zendesk