Vragen over woningmarkt inzichten

Hoe wordt de gemiddelde vraagprijs van een buurt berekend?
We delen het totaal van de vraagprijzen van alle verkochte woningen in een buurt door het aantal verkochte woningen van diezelfde buurt. We kijken hier naar de gegevens van het afgelopen jaar. Zo komen we tot de gemiddelde vraagprijs per buurt. 


Waarom kijkt funda naar de vraagprijs van verkochte woningen en niet van woningen die nu te koop staan?
Woningen die momenteel te koop staan kunnen nog veranderen van vraagprijs. Door te kijken naar woningen die in het afgelopen jaar verkocht zijn, zijn de data die we gebruiken stabiel.

Daarnaast staan er minder woningen te koop, dan er het afgelopen jaar verkocht zijn. Alleen bij veel data kunnen we een betrouwbaar beeld geven over de gemiddelde vraagprijs in een buurt.


Hoe wordt de gemiddelde vraagprijs per m2 berekend?
De gemiddelde vraagprijs per m2 is de vraagprijs van de woning gedeeld door de gebruiksoppervlakte wonen. Hiermee kun je als zoeker gemakkelijker de vraagprijs van woningen met verschillende oppervlaktes vergelijken. Dit geeft je een inschatting maar bedenk wel dat er altijd nog andere elementen zijn die van grote invloed zijn op de vraagprijs, zoals bijvoorbeeld de grootte van het perceel of het afwerkingsniveau van de woning.


Wat kan ik met deze inzichten?
Door de vraagprijs van een woning te vergelijken met de gemiddelde vraagprijs in de buurt, kun je zien hoe de vraagprijs zich verhoudt tot het gemiddelde en of de woning gemiddeld genomen hoger of lager geprijsd is. 

Door de gemiddelde vraagprijs in een buurt te vergelijken met de gemiddelde vraagprijs in de rest van de stad, kun je inschatten in welke prijsklasse de woningen gemiddeld liggen en of het dus zinvol is in deze buurt te zoeken met het budget dat je beschikbaar hebt.


Waarom zijn er voor sommige buurten geen data beschikbaar?
Voorafgaand aan het berekenen van de marktinzichten controleren wij eerst zorgvuldig de data. We baseren de data voor marktinzichten op de verkochte woningen over het afgelopen jaar in een buurt of stad. We letten erop dat bepaalde verkochte woningen niet teveel afwijken van de rest van de verkochte woningen en zo een vertekend beeld of gemiddelde geven. Daarnaast voeren we nog een aantal statistische toetsen uit om tot goede en betrouwbare resultaten te komen. Afhankelijk van het resultaat, kan het dus voorkomen dat niet alle data beschikbaar zijn voor een buurt of stad.


Waarom zie ik bij een woning geen cijfers over de activiteit op die woning (bekeken en bewaard)?
We tonen de data van woningen op funda pas zodra een woning meer dan 500 keer is bekeken en 2 of meer keer is opgeslagen. Bij een advertentie zonder uitgebreide fotopresentatie en kenmerken toont funda de activiteitcijfers standaard niet.


Ik wil meer inzichten of ondersteuning, hoe krijg ik die?
Een aankoopmakelaar kan helpen bij het verder duiden van deze inzichten. Als lokale expert beschikt hij over nog meer informatie over de markt en alle ontwikkelingen.  Bijvoorbeeld over lokale data van vergelijkbare objecten die recent verkocht zijn, of prijsontwikkelingen in voor de consument aantrekkelijke buurten. 

Je kunt gemakkelijk een aankoopmakelaar vinden via funda.nl/makelaars.

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 172 van 212

Bekijk alle artikelen

Mogelijk gemaakt door Zendesk