Vragen over woningmarkt inzichten

Hoe wordt de gemiddelde vraagprijs van een buurt berekend?
We delen de vraagprijs van alle woningen die het afgelopen jaar in een buurt zijn verkocht door het aantal verkochte woningen in die buurt. Zo komen we tot de gemiddelde vraagprijs per buurt. 

Waarom kijkt funda naar de vraagprijs van verkochte woningen en niet van woningen die nu te koop staan?
Woningen die momenteel te koop staan kunnen nog veranderen van vraagprijs. Door te kijken naar woningen die in het afgelopen jaar verkocht zijn is de data die we gebruiken stabiel.

Daarnaast staan er minder woningen te koop, dan er het afgelopen jaar verkocht zijn. Alleen bij veel data kunnen we een betrouwbaar beeld geven over de gemiddelde vraagprijs in een buurt.

Hoe wordt de gemiddelde vraagprijs per m2 berekend?
De gemiddelde vraagprijs per m2 is de vraagprijs van de woning gedeeld door de gebruiksoppervlakte wonen. Hiermee kun je als zoeker gemakkelijker de vraagprijs van woningen met verschillende oppervlaktes vergelijken. Dit geeft je een inschatting maar bedenk wel dat er altijd nog andere elementen zijn die van grote invloed zijn op de vraagprijs, zoals bijvoorbeeld de grootte van het perceel of het afwerkingsniveau van de woning.

Wat kan ik met deze inzichten?
Door de vraagprijs van een woning te vergelijken met de gemiddelde vraagprijs in de buurt, kun je zien hoe de vraagprijs zich verhoudt tot het gemiddelde en of de woning gemiddeld genomen hoger of lager geprijsd is. 

Door de gemiddelde vraagprijs in een buurt te vergelijken met de gemiddelde vraagprijs in de rest van de stad, kun je inschatten in welke prijsklasse de woningen gemiddeld liggen en of het dus zinvol is in deze buurt te zoeken met het budget dat je beschikbaar hebt.

Waarom is er voor sommige buurten geen data beschikbaar?
Om een goed beeld van een buurt te kunnen schetsen, moet er een minimaal aantal woningen verkocht zijn in de buurt. Wanneer dit niet het geval is, is de data onbetrouwbaar en tonen we deze niet.

Ik wil meer inzichten of ondersteuning, hoe krijg ik die?
Een aankoopmakelaar kan inzichten geven op basis van lokale marktkennis en op basis van bepaalde kenmerken van een specifieke woning, zoals woningtype of bouwjaar. Daarnaast hebben makelaars afhankelijk van hun branchevereniging toegang tot verschillende databronnen. Wanneer het gaat over de transactieprijs kan een makelaar meer inzicht geven in vergelijkbare objecten. Wij kunnen alleen inzichten geven op basis van vraag en aanbod in een bepaalde buurt of algemene trends.

Je kunt gemakkelijk een aankoopmakelaar vinden via funda.nl/makelaars.

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 2 van 2

Bekijk alle artikelen

Mogelijk gemaakt door Zendesk