Heb ik recht op huurtoeslag?

De overheid verstrekt een huurtoeslag wanneer je, gezien een lager inkomen, een relatief dure huurwoning hebt. In sommige advertenties op funda geeft de verhuurmakelaar al aan of je recht hebt op huurtoeslag.

Staat dit niet in de advertentie? Of je recht hebt op huurtoeslag hebt hangt af van een aantal factoren. Hieronder benoemen we een paar van die factoren.

Huurprijs
Je krijgt enkel huurtoeslag wanneer de huur maximaal 752,33 bedraagt. In dit bedrag zit de kale huur en bepaalde servicekosten. Maximaal 48 euro aan servicekosten kan je meetellen, dit bedrag is opgebouwd uit deze vier kostenposten:

  • kosten voor schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten
  • kosten energie voor gemeenschappelijke ruimten
  • kosten voor de huismeester
  • kosten voor dienst- en recreatieruimten

Per kostenpost reken je 12 euro in de servicekosten mee.


Inkomen en vermogen
Het maximum inkomen dat je mocht verdienen was tot en met 2019 € 22.700 wanneer je alleenstaand bent en € 30.825 in een gezamenlijk huishouden. Vanaf 2020 is de grens variabel, dat heeft als grote voordeel dat je niet het complete bedrag hoeft terug te betalen wanneer je inkomsten achteraf (ook maar iets) hoger blijken te zijn. Op de site van de belastingdienst kan je makkelijk berekenen of je op basis van inkomen en vermogen in aanmerking komt voor huurtoeslag.


Zelfstandige woonruimte
Van belang is dat je een zelfstandige woonruimte huurt. Praktisch gesteld: een woning waar je een eigen voordeur hebt. Tevens is het noodzakelijk dat je beschikking hebt over een eigen woon(slaap)kamer, een eigen keuken met aanrecht en een eigen toilet met waterspoeling.

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 3 van 3

Bekijk alle artikelen