Wat te doen bij phishing berichten

Zoals veel bedrijven heeft ook funda last van phishingaanvallen gericht op makelaars en verhuurbemiddelaars die aangesloten zijn bij ons platform.

Tijdens zo'n aanval proberen fraudeurs via geraffineerde phishing-e-mails inloggegevens van de beveiligde funda-omgeving (funda desk) te achterhalen. Hun doel is zelf in te kunnen loggen en contactgegevens – naam, (e-mail)adres en telefoonnummer – buit te maken van consumenten die op een (huur)woning hebben gereageerd. Hiermee proberen ze consumenten telefonisch of per e-mail te benaderen met als doel iemand die op zoek is naar een (huur)woning geld afhandig te maken. Ze doen zich voor als verhuurder, eigenaar of makelaar en proberen je geld te laten betalen voor bijvoorbeeld een bezichtiging.

NB: Het gaat níét om gevoelige informatie zoals bankgegevens, salaris, et cetera.


Wat moet je nu doen?
Op het moment dat je wordt gebeld over een woning en je vertrouwt het niet, raden wij je aan om de naam, het e-mailadres en het telefoonnummer op te vragen en aan te geven dat je later terugbelt. Vervolgens neem je contact op met het makelaarskantoor via de contactgegevens die op funda.nl bij de betreffende woning staan, om te controleren of de makelaar daadwerkelijk contact met je heeft gezocht.

Ook als je een e-mail ontvangt die je niet vertrouwt, raden we aan om te controleren of het e-mailadres klopt. Klik niet op linkjes en neem uitsluitend zelf contact op met het makelaarskantoor via de contactgegevens die je op funda.nl kunt vinden.

Geen bemiddelingskosten

Een makelaar die optreedt voor de verhuurder of verkoper mag geen bemiddelingskosten vragen aan de huurder of koper. Meer over kosten bij het huren van een woning vind je op https://content.funda.nl/huur/huren-via-funda.

Indien je al onterecht geld over hebt gemaakt naar aanleiding van een verdacht telefoontje of e-mail, verzoeken we je direct aangifte te doen bij de politie en dit bij ons te melden.

Mocht je verdachte mails of telefoontjes ontvangen, dan vragen wij je ons hierover te informeren door een e-mail met zoveel mogelijk feiten te sturen naar abuse@funda.nl.

Voor verdere vragen of meer informatie kun je contact opnemen met funda via abuse@funda.nl. Maandag tot en met vrijdag zijn wij tussen 10.00 en 14:00 uur ook telefonisch bereikbaar via 020 561 82 29.

 

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 25 van 30

Bekijk alle artikelen