De gebruiksoppervlakte wonen (in de volksmond ook wel woonoppervlakte genoemd) stelt de makelaar vast aan de hand van de uniforme meetinstructie. Deze meetinstructie zorgt voor eenduidige vermeldingen van de gebruiksoppervlakte bij de woningen op funda. Hierdoor kan je woningen goed met elkaar vergelijken.
De meetinstructie, gebaseerd op de NEN 2580 norm, is opgesteld door de brancheverenigingen NVM, VBO makelaar, Vastgoedpro, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Waarderingskamer. De (aangesloten makelaars van deze) brancheverenigingen hebben zich gecommitteerd om te meten volgens deze instructie. Makelaars die niet zijn aangesloten bij een branchevereniging, dienen tevens woningen op te meten via de meetinstructie.
Op de site van de NVM vind je een video en een infographic met praktische uitleg.
Oppervlaktes in de BAG-viewer of het Waardeloket
Niet alleen op funda, maar ook elders zijn oppervlaktes beschikbaar: in de BAG-viewer (Basisadministratie adressen en gebouwen) en via het WOZ-waardeloket. De getoonde gegevens op deze websites zijn afkomstig van de gemeentes.
De oppervlaktes in de BAG en het WOZ-waardeloket behoren te voldoen aan de NEN 2580 norm maar let op: dit is geen keiharde garantie. Niet alle panden zijn recent opgemeten en de oppervlakte kan ook veranderd zijn - bijvoorbeeld na een vergunningsvrije verbouwing.
Een heel belangrijk verschil is verder dat de zogeheten overige inpandige ruimte (bijvoorbeeld een garage) wél is opgeteld bij de oppervlakte in de BAG en het WOZ waardeloket, maar niet bij de gebruiksoppervlakte op funda. Meer voorbeelden van overige inpandige ruimte vind je in de meetinstructie.
Oppervlakte niet correct?
Zie je een oppervlakte op funda die volgens jou niet correct is? Laat het ons weten via de optie ‘meld-een-fout’ onder de advertentie op je mobiel of aan de rechterkant op je laptop. We vinden het fijn als je een toelichting geeft waarom de oppervlakte volgens jou niet juist is. Dan kunnen we meer met je melding.