Wat zijn servicekosten?

Servicekosten zijn alle kosten van de huurwoning die bovenop de kale huur aan jou in rekening worden gebracht voor leveringen en diensten. Het kan bijvoorbeeld gaan om kosten voor schoonmaak, tuinonderhoud, stoffering en meubilering en huismeester. Onder servicekosten vallen ook kosten voor verbruik van water, gas, elektriciteit, inclusief stookkosten als de huurder geen eigen meter heeft.

Kosten voor nutsvoorzieningen zijn in dit verband kosten voor gas, elektriciteit en water waarvoor de huurder wél een eigen meter heeft.

Indien er in het huurcontract geen onderscheid wordt gemaakte tussen de huurprijs, de servicekosten en nutsvoorzieningen wordt gesproken van een all-in prijs.


Jaarlijks overzicht
Elk jaar hoor je als huurder een overzicht van de servicekosten te ontvangen en, als je huurder ook een eigen meter hebt, ook van de kosten voor nutsvoorzieningen.


Bezwaar maken
Als je huurt met een niet-geliberaliseerd huurcontract (een sociale huurwoning) en je bent het niet eens met het bedrag van de servicekosten of nutsvoorzieningen dan kan je bezwaar maken bij de huurcommissie. Als huurder met een geliberaliseerd huurcontract (vrije sector woning) kan je enkel naar de rechter stappen.

Bij een all-in prijs kan er nooit sprake zijn van een geliberaliseerde huurprijs in de zin van de wet. De kale huurprijs is immers niet bekend omdat er slechts een totale prijs is overeengekomen. Indien er sprake is van een all-in prijs kan je de verhuurder verzoeken om de all-in prijs uit te splitsen in een kale huurprijs en in een voorschotbedrag aan servicekosten en nutsvoorzieningen. Kom je er met de verhuuurder niet uit dan kan je de huurcommissie inschakelen.


Meer weten?
Kijk voor meer informatie over all-in prijzen op de website van de Rijksoverheid of op de website van de Huurcommissie.

 


Lees verder: Welke soorten servicekosten/nutsvoorzieningen zijn er?

 

 

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 7 van 7

Bekijk alle artikelen

Mogelijk gemaakt door Zendesk