Wanneer je reageert op een woning op funda mag de verhuurmakelaar geen bemiddelingskosten bij je in rekening brengen, zelfs als de makelaar van de verhuurder geen vergoeding ontvangt. Dit is conform de regels over tweezijdige bemiddeling.
Natuurlijk moet je een makelaar wel betalen als je opdracht hebt gegeven om een woning te zoeken. Belangrijk daarbij is dat die makelaar tegelijkertijd niet in opdracht van de verhuurder werkt.
Lees onderstaande informatie goed door om te voorkomen dat je onterechte kosten maakt.
Tweezijdige bemiddeling
Een makelaar die een woning op funda aanbiedt, doet dit altijd in opdracht van de verhuurder. Als een makelaar zowel (deels) in opdracht van de verhuurder als de huurder werkt - de zogeheten ‘tweezijdige bemiddeling’ - mag hij geen ‘loon’ in rekening brengen bij de particuliere huurder (artikel 417 en 427 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek). Deze kosten zijn voor de verhuurder.
Het in rekening brengen van ‘loon’ mag ook niet onder een andere naam zoals:
- Bemiddelingskosten
- Contractkosten
- Marketingkosten
- Verhuurkosten
- Administratiekosten
- Commissie
- Advieskosten
- Makelaarskosten
- Courtage
- Sleutelgeld
- Inschrijfgeld
- Eenmalige kosten huurder
Helaas biedt de wet geen duidelijkheid wat exact onder het begrip ‘loon’ valt. Alle kosten die zijn gemaakt in het proces van het zoeken naar een huurwoning en het sluiten van een huurovereenkomst, kun je in ieder geval als ‘loon’ beschouwen. Daaronder vallen ook de kosten voor het ondertekenen van het huurcontract of voor de sleuteloverdracht (sleutelgeld).
Bij een zakelijke huurder mag de makelaar wél loon in rekening brengen.
Andere werkzaamheden
Voor andere werkzaamheden mag een makelaar redelijke kosten in rekening brengen. Een voorbeeld is het aanvragen van een (parkeer)vergunning. Dat soort werkzaamheden hebben geen verband met de bemiddeling en zijn daarom toegestaan.
Lees verder: Ik heb een geschil over de kosten huurder/bemiddelingskosten, hoe nu verder?