Wat zijn de voorwaarden om een woning te huren via funda?

De huurwoningen die je op funda tegenkomt zijn geplaatst door verhuurmakelaars, in opdracht van verhuurders. Funda verhuurt dus zelf geen woningen, funda maakt enkel de website waarop verhuurmakelaars adverteren. De voorwaarden verschillen dan ook per woning, graag delen we in dit artikel wel onze ervaringen.

Vrije sector woningen
De huurwoningen op funda zijn vrijwel alleen maar vrije sector woningen. Of een woning een vrije sector woning is hangt af van de zogeheten huurliberalisatiegrens. De overheid heeft deze voor 2021 gesteld op € 752,33. Onder dit bedrag huur je in principe een sociale woning, boven dit bedrag spreken we dus over de vrije sector (tenzij anders staat aangegeven).

In de vrije sector mag een verhuurder zelf een huursom bepalen. Een ander belangrijk aspect bij het huren van vrije sector woningen is dat je niet in aanmerking komt voor huurtoeslag. Een voordeel van vrije sectorwoningen is dat de woningen direct beschikbaar zijn, er is geen sprake van een wachtlijst of inschrijving.

Inkomenseis
Het huren van een vrije sector woning is aan voorwaarden gebonden. De verhuurder verlangt bijvoorbeeld dat je een bepaald inkomen hebt om de woning te mogen huren. De verhuurmakelaar die de advertentie aanbiedt, doet daarom ook een inkomenstoets. Verhuurders eisen meestal dat jouw bruto maandinkomen minimaal 3x tot 4x de kale huurprijs moet bedragen. Soms is de inkomenseis juist lager of hoger, lees daarom goed de omschrijvingstekst door of neem contact op met de verhuurmakelaar.

Borgsom
Je betaalt tevens een waarborgsom. In de meeste advertenties zie je een waarborgsom staan van één of twee keer de maandhuur. Ook daarin zien we wel eens andere waarborgsommen genoemd staan (soms geen of soms juist hogere waarborgsommen).

Andere eisen
Verhuurders kunnen ook nog andere eisen stellen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het wel of niet mogen houden van huisdieren, het delen van de woning met anderen (buiten jouw gezin) en een goede referentie van de vorige verhuurder (wanneer van toepassing). Uiteindelijk bepaalt de verhuurder aan wie hij of zij de woning wil verhuren.

Hulp bij onduidelijkheden
Omdat achter iedere advertentie een andere verhuurder kan zitten, is het beste om bij onduidelijkheid over de voorwaarden van een advertentie navraag te doen bij de verhuurmakelaar.

Meer informatie
Wil je nog meer informatie? Lees dan dit artikel van de rijksoverheid over de verschillen tussen sociale huurwoningen en vrije sector huurwoningen.

 

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 5 van 5

Bekijk alle artikelen